8 Haziran 2014 Pazar

Anamur muzu nükleer yüzünden tehlikede

Mersin’e yapılacak olan nükleer santrallerle  ilgili  bir açıklama da çiftçilerden geldi. Anamur Muz Üreticileri Birliği, Mersin Nükleer Santrali’nin yerli muz üretimini ve satışını olumsuz etkileyeceğini açıkladı.
Anamur Muz Üreticileri Birliği’nin yaptığı açıklamada, nükleer santrallerin 200 kilometre yarı çapı çevresinde yetişen gıda ürünlerinin santralin etkisi altında kalacağı, bölgede yetişen ürünlere de ‘Nükleer Kalıntı Vardır’ logosu konulmak durumunda kalınacağına dikkat çekerek, yerli muz üretiminin bundan olumsuz etkileneceğini bildirdi.
Üreticilerin yaptığı açıklama üzerine Akkuyu NGS A.Ş.de açıklama yaptı. Şirket yapılan açıklamada “Akkuyu NGS’nin işletimi sırasında normal işletme koşullarında bölgedeki tarımsal faaliyetlerin ve ürünlerin, hiçbir şekilde olumsuz bir etki ile karşılaşmayacağı” ifade edilerek, “Akkuyu NGS herhangi bir kazaya karşı ‘tam nitelikli’ bir teknolojiye sahiptir. Ancak tasarımdan kaynaklanmayan herhangi bir kaza durumunda da, Gıda Maddesi Kısıtlama Bölgesinin (NGS merkezli 80 kilometre yarıçaplı dairesel alan) içinde kalan bölgelerde, bazı gıda maddelerinin kullanımı kontrol altına alınacaktır. Fransa, ABD, Kanada, İngiltere, Finlandiya, Rusya, İspanya, Güney Kore gibi Nükleer santrale sahip ülkelerde tarım ürünlerinin ‘nükleer uyarı logosu’ ile satılmamaktadır. Hindistan’da Kudankulam Nükleer Santrali’nin sadece 1 kilometre ötesinden başlayarak tarımsal faaliyetler yürütülmektedir. Hindistan muz üretiminde dünyada ilk sırada gelmektedir. Bu kapsamda muz ya da herhangi bir tarımsal üründe nükleer kalıntı olması mümkün değildir.” dendi.
Haberin devamı; http://www.mersindehaber.com/mersin/anamur-muzunu-bekleyen-nukleer-tehlikesi-h1994.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder